Blogikirjoituksia

Audiokaapelit musiikkistudiossa
Kesäkuu 2016.

Minulta on jonkin verran kyselty johdoista, joten ajattelin kirjoittaa muutaman rivin tästä usein vähätellystä, mutta niin tärkeästä asiasta.

Kaikissa studioissa, olivat ne sitten kotistudioita, isompia äänitysstudioita tai masterointistudioita on johtoja, joiden läpi ääni kulkee. Joissain studioissa niitä on ongelmaksi asti ja toisissa vaan kaiutinjohdot ja ehkä muutama muu.

Miksi ihmeessä johtoihin pitäisi laittaa enemmän rahaa? Perus XLR johtoja saa joka musiikkiliikkeestä ja 2-3 metriset johdot maksavat ehkä 10-15 euroa. Kyllähän niillä pitäisi selvitä ihan hyvin?

Mutta luotammeko kuulopuheisiin, nettikirjoituksiin vai omiin korviimme tässä asiassa? Olemmeko oikeasti testanneet, onko johdoilla eroa? Toiseksi, ovatko korvamme olleet liikaa kitaristin 100 wattisen Marshallin vieressä, kun hän on luukuttanut täysillä ja siitä syystä koviemme erottelukyky on poissa. Toivottavasti tämä ei ole tilanne!

Kuulin itse aina silloin tällöin juttuja johdoista, mutta asia pysyi mysteerinä, kunnes itse kokeilin. Ajattelin että kunhan kaapelit ovat luotettavan valmistajan tekemiä ja niissä on Neutrikin liittimet, se riittää ja soundi on varmaan ihan kelpo. Jos jollain kalliimmalla johdolla saa vähän paremman soundin, se taitaa olla vaan hifistelyä. Soundiero on varmaan ainostaan mitattavissa ja sitä ei omilla korvillaan edes huomaa. Netistä olin sitä paitsi lukenut juttuja, joissa todetaan, että on ihan turhaa kuluttaa rahansa kalliimpiin johtoihin.

No mikään ei selviä ennen kuin itse testaa, mutta meni oma aikansa ennen kuin pääsin siihen pisteeseen.

Noin 10 vuotta sitten kun aloin tosissani kiinnostumaan masteroinnista, päätin hommata hyvät johdot sen aikaisiin laitteisiini. Käytin mm. Cordialin ja Sommerin kaapeleita, jotka usein ovat tuplasuojattuja sekä saaneet testeissä hyvät arvostelut.

Näihin johtoihin uskoin ja olin vakuuttunut, että muuta ei tarvita. Joissain kytkennöissä oli tavallisia, halvempia johtoja, mutta eihän yksi johto jossain voi mitenkään ratkaisevasti vaikuttaa loppusoundiin.

Sitten eräs ystäväni, joka on paneutunut äänimaailman saloihin hyvin syvällisesti kertoi, että Sveitsiläisen Vovox yhtiön johdot olisivat maailman parhaat. Kiinnostuin asiasta ja päätin testata. Mutta Vovoxin johdot ovat superkalliita! Yksi parin metrin johto maksaa melkein sata euroa…

Vovox kaapelit ovat masteroinnissa todella hyvät

Johdot ja masterointi

Masteroinnissa tärkeintä on kuitenkin mahdollisimman hyvän äänenlaadun tuottaminen, joten tätä asiaa ei voinut ottaa ihan kevyesti. Jos asialla oli oikeasti perää, äänenlaatu saattaisi jonkin verran parantua johtojen uudistuksella.

Ostin näin ollen muutaman Vovoxin johdon Thomannilta ja sitten aloin testata. Kokeilin johtoja mm. laulussa eri etuasteilla ja sitten ääniprosessoinnissa ekvalisaattoreiden sekä kompuroiden kanssa tehdessäni masterointia. Taas kerran oli suu loksahtaa auki, kun kuulin mikä ero ns. hyvien valmistajien johdoilla ja Vovoxin johdoilla oli.

Nyt huomautan, että tämä ei ole Vovox mainos. Minulla ei ole mitään tekemistä kyseisen yhtiön kanssa, paitsi että pidän heidän johtojaan ylivoimaisina tuotteina verrattuna kaikkiin muihin mitä olen kokeillut.

Halvemmilla ja usein ns. hyvien valmistajien johdoissa varsinkin keskialue on usein tukkoinen ja sumuinen. Vovoxin johdoilla se on vahva ja kirkas. Ero on aivan huomattava varsinkin laulun äänittämisessä, mutta myös äänen prosessoinnissa, kun johdot menevät laitteista pöytään ja takaisin. Lisäksi kaiutinjohdot ovat yksi olennainen osa musiikkistudiossa, joten vaihdoin nekin Vovoxiin.

Käytän tosin vielä myös Mogamin SUB-D kaapeleita, koska ne ovat vaikuttavat myös erittäin hyviltä. Mutta jonain päivänä testaan, onko eroa Mogamin SUB-D kaapeleissa ja Vovoxin vastaavissa.

Studioni on pääasiassa masterointistudio, mutta teen myös miksauksia, lauluäänityksiä sekä pienempiä äänitys -sekä tuotantoprojekteja, joten ääni liikkuu paljon ja moneen suuntaan koko ajan. Tämä asettaa paljon vaatimuksia äänen kuljetusmetodille eli johdoille!

Nykyään kaikki johdot studiossa ovat joko Mogamin tai Vovoxin kaapeleita. En halua tehdä kompromissia missään äänilinjassa, joten siksi olen vaihtanut kaikki johdot.

Lisäksi on hyvä tietää, että Vovoxin omissa johtomalleissa on myös eroa. Heillä on suojattuja sekä suojaamattomia kaapeleita. Ostin aluksi suojattuja, koska ajattelin että studiossa missä johtoja menee ristiin rastiin, suojaus on hyvin tärkeätä. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan studiossa selviää hyvin suojaamattomilla johdoilla, kun taas keikoilla suojaus on hyvin tärkeä olla. Suojatuissa johdoissa tehdään pieni kompromissi äänen laadun suhteen. Testasin eroa suojaamattomien ja suojattujen johtojen välillä ja niissäkin oli havaittavissa eroa. Tästä syystä laitoin suojatut johdon keikkakassiin ja studioon hommasin suojaamattomat johdot.

Nyt kaikki kuulostaa erittäin hyvälle, oli sitten kyseessä masterointi tai äänitystyö. Jos satsaa rahaa hyviin laitteisiin ja on kiinnostunut laadukkaan äänen tuottamisesta, kannattaa ehdottomasti satsata myös hyvin johtoihin!

Takaisin KW-Masterointi blogi sivulle

Puhelin: 040 5022 867

E-mail: KW Masterointi

KW-Masterointi
Kuurintorpantie 1 J
02750, Espoo