Blogikirjoituksia

Hyvän masteointi ekvalisaattorin etsintä
Toukokuu 2016.

Hyvä ekvalisaattori on tärkeä osa masterointiprosessia ja olen useamman vuoden etsinyt oikeaa laitetta studioon. Masterointi onnistuu periaatteessa myös digitaalisella EQ plugarilla, mutta niissä jokaisessa on oma soundinsa ja jos haetaan mahdollisimman tarkkaa ja väritöntä ekvalisaattoria, valinta ei ole helppo.

Ostin pari vuotta sitten maailmalla suuresti hehkutetun Manley Massive passive EQ: n. Nyt siis puhutaan analogilaitteesta, ei digitaaliplugarista mitä Universal Audio myy.

Manley Massive passive masterointi EQ

Laite on massiivinen ja upean näköinen, mutta heti alussa ihmettelin miksi tätä laitetta niin paljon hehkutetaan. Sen soundi ei ollut sitä mitä etsin ja lisäksi huomasin, että sen alataajuudet olivat tunkkaiset ja yläpää taas liian kimeä. Keskiäänet taas toimivat hyvin ja toivat tanakkuutta soundiin. High pass filtteri ei ollut hyvä, mutta low pass filtteri kohtuullinen.

Näiden havaintojen jälkeen päädyin käyttämään sitä melko säästeliäästi masteroinneissa.

Muutamien sattumien kautta tutustuin erääseen muusikkoon ja insinööriin, jolla oli aika paljon samoja analogilaitteita kuin minullakin. Hän antoi vinkin, että Massive Passiveen pitää vaihtaa putket ja sitten se on ihan eri laite. Hän kertoi ihan tarkkaan mitkä putket ja mistä ne tulee ostaa.

Ostin ne putket, vaikka jotenkin epäilin auttaisiko putkien vaihto, koska onhan legendaarisessa laitteessa oltava hyvät putket... Meni melkein puoli vuotta ennen kuin sain aikaiseksi vaihtaa putket. Mutta mikä valtava ero putkienvaihdolla oli!

Vaihdon jälkeen käsissäni oli ihan eri laite! Nyt siinä oli lämmin putkisoundi mitä olin etsinyt ja alpää ei ollut enää niin tunkkainen ja yläpääkin toimi paremmin. Nyt pelkän laitteen lisääminen masterointiketjuun toi hienolla tavalla putkilämpöä miksaukseen!

Vihdoinkin laite alkoi lunastaa paikkansa ja odotukset!

Kaikki siis hyvin Manleyn suhteen, mutta yksi EQ ei riitä masterointiin, joten hain erilaisia laitteita millä pystyy tekemään erilaisia asioita.

Minulla oli jo puolalaisten insinöörien kehittämä Bettermaker EQ, joka on kaikkien kriitikoiden, miksaajien ja masteroijien ylistämä Pulteq tyylinen laite. Laite on voittanut useita palkintoja ja täysin syystä - kyseessä on aivan loistava EQ! Lisäksi minulla oli Kush Audion Clariphonic sekä Electra, jotka ovat molemmat loistavia laitteita, mutta sopivat vain tiettyihin tarkoituksiin.

Bettermaker masterointi EQ

Kokeilin eri laitteita, mm. Crane Songin Ibis EQ:ta joka on itse asiassa loistava laite, mutta hyvin värittävä.

Crane Song Ibis EQ

Sitten kokeilin paljon kehuttua Elysia Museq ekvalisaattoria. Museqin ominnaissoudi oli terävä, metallimainen eikä sopinut masterointi tarkoitukseen ollenkaan.

Elysia Museq EQ

Avalonin AD 2055 ekvalisaattori kiinnosti paljon, koska se on saanut pelkästään loistavat arvostelut, mutta osoittautui että sitä oli vaikea saada. Thomannilla oli sellaisia myynnissä, mutta sitten se hävisi heidän listoiltaan. Koitin ostaa sellaisen Avalonin UK maahantuojalta, mutta hekään eivät jostain syystä saaneet laitetta myyntiin, vaikka se oli heidän kotisivuillaan esittelyssä.

Vihdoin onnistuin kuitenkin hankkimaan sellaisen ja täytyy sanoa, että se on paras EQ mitä olen kokeillut ja käyttänyt. Se löysi paikkansa studiossani välittömästi! Avalonissa on yksi pikku puute, siinä ei ole on/off kytkintä paitsi laitteen takana, mutta kaikilta muilta osiltaan se on mielestäni markkinoiden paras EQ!

Avalon AD 2055

Avalonilla on olemassa myös erikoisesti masterointiin tehty ekvalisaattori tyyppinimeltään AD2077. Olisin ostanut sen mielelläni, mutta kun se maksaa reilusti yli 10.000 euroa, ja AD 2055:lla pystyy tekemään melkein yhtä paljon kuin silläkin, niin se sai puolestani jäädä kaupan hyllyyn :)

Tällä hetkellä masterointi sujuu viidellä eri analogisella EQ:lla: Manley Massive Passive, Tube-Tech HLT2-AM, Chandler Curve Bender, Bettermaker EQ 232P MKII sekä Bettermaker Mastering EQ. Varalla ja varsinkin yläpään erityistä muokkausta varten on tuo Avalonin AD2055.

Ainoa mitä ilman pystyn elämään on Manlyn Massive Passive, mutta vain siitä syystä, että saan samantyylisen putkisoundin muutamalla muulla putkilaitteella mitä studiosta löytyy. Eli summauksena voisi sanoa, että kaikki pitää kokeilla itse ja mahdollisimman tarkkaan. Mainokset lupaavat vaikka mitä ja esim. tuosta Elysian Museqista on kirjoitettu netissä paljon ylistäviä arvioita, mutta omasta mielestäni se oli noista kaikista ehdottomasti huonoin. Senkin hinta on jossain 3500 euron paikkeilla, mutta siihen hintaan saa toisen oikeasti hyvän EQ:n kun jaksaa etsiä ja kokeilla.

Takaisin KW-Masterointi blogi sivulle

Puhelin: 040 5022 867

E-mail: KW Masterointi

KW-Masterointi
Kuurintorpantie 1 J
02750, Espoo